lauantai 12. marraskuuta 2011

Tapahtumarikas viikonloppu


Lauantai aamu aloitettiin tutuilta alueilta. Lupa oli ampua yksi aikainen ja siirtyä sen jälkeen vasan metsästys hommiin. Pian Tiro jo löysikin hirven jota kävi hetken haukkumassa ja palasi takaisin. Oli vielä hämärää, lähes pimeää. Siitä huolimatta tilanne oli outo, ei tiro ollut noin käyttäytynyt vielä aikaisemmin. Minulla piti hieman saatella tiroa uudestaan matkaan ja niinhän se sit lähti ja aloitti uuden haukun. Odoteltiin että valkenee kunnolla ja lähdettiin hiipimään haukulle. Alkuun maasto oli niin sakeaa ettei näkö kontaktia hirveen saatu, mutta sitten muutaman sadan metrin siirtymän jälkeen maasto parani ja toiveet ampumatilanteesta alkoi nousta. Teimme vain ratkaisevan virheen ja lähdimme kahdestaan haukulle hieman eri suunnasta. Hirvi sai jommasta kummasta meistä vihiä ja otti karkot jota ei saatu pysäytettyä vaan se meni naapurin puolelle ja joesta yli. Tiro ei onneksi enää mene kylmään veteen joten pääsimme pillitämään koiran pois.

Siirrryimme toiseen paikkaan teerivaaraan jossa pidettiin taukoa tiron tehdessä hakulenkkejä. Pian löytyi taas hirvi noin 500m päästä ja homma käyntiin. Pian tämän jälkeen saimme kuulla että aikuinen hirvi on kaadettu ja jahti jatkuu vasa hommina. Yritimme haukulle useaan otteeseen mutta emme päässeet ampumatilanteisiin tai edes toteamaan oliko haukussa vasaa. Lähimmillään kävin noin 40m päässä taimikossa.. Iltasella tiro kyllästyi ja jätti hirven karkon yhteydessä. Tuossa vaiheessa kilometrejä oli kertynyt 30km..

Sunnuntaina päätettiin tutustua uusiin alueisiin joissa ei oltu ennen käyty. Oletin että tiro on sen verran väsy ettei haku maistu ja työskentelystäkään ei takeita kun jo edellisenä päivänä käyttäytyi niin oudosti.
Toiseen paikkaan mentyämme tiro pian hävisi luotani ja lähti seuraamaan hirven jälkiä. Seurasin jalkasin perässä ja isä ajoi koiraa vastaan seuraavalle tielle.Tiet oli niin jäässä ettei jälkiä hirvistä jäänyt. Tiro kuuli auton äänet ja meni autolle poiketen jäljeltä. Kun tulin tielle lähdimme katsomaan josko ne hirvet olisi sittenkin menneet tien yli ja niinhän siinä kävi että tiro löysi uudestaan jäljet ja lähti seuraamaan. Tiro palasi vajaan puolentunnin kuluttua takaisin. Samalla saatiin kuulla että suunnassa johon tiro oli mennyt oli aamulla ollut varma havainto vasaporukasta. Otimme koiran kyytiin ja siirryimme autolla lähemmäs oletettua paikkaa. Meni muutama minuutti kun tiro aloitti haukun noin 250m päästä ja työskentely alkoi. Hirvi liikkui aluksi muutamia kilometrejä ennen kuin asettui paikalleen. johon yritin hiipiä. Haukku oli kiivasta ja tuuli sopivasti joten pääsin helposti ampuma etäisyydelle. Pian tiro juoksee kohti ja rytinällä tulee lehmä perässä. Siinä se ajeli tiroa raivokkaasti mutta vasaa en nähnyt. Hirvi otti lopulta minusta vainun ja lähti. Palasin autolle. Kuulin että yksi meidän seuran mies oli menossa haukulle uudestaan ja kun tutkasta huomasi hirven ottaneen karkon soi puhelin ja tuli tuomio ettei vasaa ollut. Totesimme että olimme löytäneeet sen hirven jota tiro oli jälestänyt aikaisemmin. Siinä vaiheessa alkoi koiran metsästys. Jostain tiro oli saanut niin palon virtaa lisää ettei tullut enää pillillä eikä muutenkaan käynyt yhteydenotolla kuten edellisenä päivänä. Ehti tulla pimeä ja lopulta hirvi painui korvuajoen yli jonka rannasta pääsin noutamaan koiran pois. Työskentely matkaa kertyi 39,5km ja vielä tuntui menohaluja koiralla olevan kun hain sen pois.

Ei kommentteja: