maanantai 22. syyskuuta 2014

Nisulle ensimminen hirvihaukku!

Jälleen meni viikonloppu karhuja katellen ja hirviä haukuttaen.
Minulla on ollut tapana laskea koira irti vapaaseen hakuun ihan treeni mielessä jos merkkejä karhuista ei ole aamun aikana löytynyt. Näin on koirat saaneet kuntoa lisää ja hyviä haku reenejä.

Menomatkallla alueelta löytyi pienet marjapaskat jotka arvelin olevan karhun, mutta on mahdollista että iso kettukin tai muu marjan syöjä oli ne tielle tiputtanut.
Joka tapauksessa elukka oli tietä pitkin latonut ja porukkaa näytti jo alueella pyörineen, suuria odotuksia ei siis ollut.
Jätöksiltä ei päästy sen edemmäs. Eli hajuja ei ollut.

Ajelin leirin läheisyyteen ja laskin koirat irti leirin läheisyydessä. Oli jo iltapäivä joten ajattelin ettei elukoita ihan helpolla enää löydy. Nisu ja Tiro lähti yhdessä liikenteeseen nisun pysyessä matkassa useita kilometrejä. Muutaman kilometrin jälkeen nisu jäi jotain haistelemaan tiron jatkaessa matkaa. Tuosta nisu palasi leirin läheisyyteen josta pillitin pois. Joutui pimu uimaan muutaman metrin puron yli.
Tiro jatkoi matkaansa kilometri kilometriltä. Välillä selviteltiin jotain syönnös alueita ja näytti että tarttuo jollekkin jäljelle kun suunta vaihtui määrätietoiseen etenemiseen. Paikka missä se selvitteli jälkiä oli vaikeasti tavoitettavissa vesistöjen takana joten en lähtenyt tarkistamaan asiaa sillä tiro suuntasi kohtuu isoon erämaahan jonka taakse autolla kiertäminen ottaa kohtuudella aikaa.
Ajelin siis alueen toiselle laidalle odottamaan jossa kaveri jo passaili odotellen tuleeko koiran edessä riistaa.
Viimein tiro ylitti metsätien jolla kävin tarkistamassa mitä se jälestää, mutta mitään jälkiä ei löytynyt.
Ei muuta kuin menosuuntaan autolla eteen odottamaan mitä tapahtuu.
Vaikutti kuin jälki olisi tökännyt järveen koska tiro siellä rannassa veivasi edestakas. Pian tiro kuitenkin lähti kietämään järveä ja jatkoi matkaa toiselta puolen samaan suuntaan kuin aiemmin kohti minua.
Nyt alkoi jo ilma hämärtymään ja koira oli noin 700m päässä tulossa. Olipa jälellä tai muuten vain hakemassa oli aika kutsua koira pois sillä ampuma tilaisuutta ei enä tule pimeän vuoksi. Pillitin ja heti meno reipastui ja tiro tuli suoraan luokseni.
Hakumatkaa kertyi reipas 28km. Lenkistä ei voi puhua, mutta tulee kutsumalla pois niin tämö ei haittaa.

Illalla saatiin vinkkiä karhuista ja lauantaina kello soi 2:30 jolloin lähdettiin ajelemaan noin 50km päähän tarkistamaan tilanne. Tuoretta jälkeä ei löydetty vaikka alueessa oli karhu liikkunut. Muut kyllä löysi jälkiä joten alkoi tuntua että sitä on sokea puusilmä vaikka normaalisti huonotkin jälet oon huomannut.
Vapaa haku päättyi haukkuun. Liike oli niin kummallinen että olin jo melko varma että nyt saattas nalle olla edessä. Vauhtia piisasi ja teki paluuperiä ennen tietä ja ihme lenkkejä heti sen jälkeen.
Loppujen loppuun edessä oli hirvi, mutta arvoitukseksi jäi olisiko alkuun ollut karhu.

Sunnuntain ohjelmassa oli saada nisulle hirvikontakti. Helpoiten se onnistuu niin että laittaa tiron mettään ja toivoo yhteistyö kykyisen hirven löytyvän.
No tuore jälki löytyi tieltä. Tiro jälelle ja kilometrin päästä haukku päälle. Suoraan juoksi elukat järveeen ja lahden yli uimaan. Uinti matkaa tuli noin 200m.
Kolmisen kilometriä menoa vielä jatkui uinnin jälkeen jonka jälkeen alkoivat asettua seisonta haukkuun.
Lopussakin haukku oli valunut noin 200m päähän jolloin lähdin nisua viemään narussa lähemmäksi. Metsä oli onneksi harvaa va jo 100 päästä näki hirvet.
Päästin nisun irti joka haukahteli jo ennen kuin näki mitään, mutta kun päästiin näkö etäisyydelle nisu oli minusta 30m päässä hirviä kohti ja hyppi pystyssä jotta näkis paremmin. Tiro heiti haukun ja kuunteli et mitä nyt tapahtuu. Hirvet lähti sievästi liikkeelle jolloin nisu lähti leikkiinmukaan ja juoksi tiron vireen haukkumaan.
Hirvet lähti siirtyvänä kohti takas lahtea jonka yli juuri uivat. Noin 4km nisu oli matkassa kunnes hirvet uivat takaisin lahden yli ja jatkoivat matkaa rannan suuntaisesti. Hirvet eivät enää pysähtyneet vaan menivät vielä seuraavasta salmesta yli jonka jäkeen tirolla loppu napsut ja jäi jälkeen. Lopulta tiro oli niin poikki että jäi kankaalle makaamaan ja vetämään happea. Raskas viikonloppu tuo tirolle olikin. Tuli kutsusta pois oikein tympääntyneen näköisenä.
Tarkistin matkat ja 24km oli tiro tänäänkin työskennellyt joten luovuttaminen oli ihan ok huomioiden edellis päivien rasitukset.
Nyt sitten alkaa nisun koulutus yksinään. Nisulla on käsitys mitä siellä metsässä tehdään ja nyt kun hirvijahti alkaa saa nisu pärjätä ilman tiron apua. Toivotaan että hirviä löytyy ja rohkeus riittää yksin työskentelyyn. Nyt erityisesti hakua aletaan reenaamaan. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta =)

Ei kommentteja: