maanantai 29. lokakuuta 2012

Haastava mutta mukava viikonloppu takana

Lauantai aamuna lähdettiin liikkeelle pikkusen liian myöhään kun tuntui että joka paikassa oli jo koiria liikkeellä. Pakkasta oli toista kymmentä astetta eikä lunta muuta kuin ohuesti paikka paikoin.
Lopulta mentiin välikankaalle kun muut oli poistuneet lähialueilta ja aloimme tulia virittelemään. Laskettiin tiro hakemaan samalla. Makkarapakettia aukastessa alkoi haukku vajaan 400m päässä. Haukku pysyi alueella hissukseen liikkuen muutaman sada metrin rinkiä. Paistettiin makkarat ja keitettiin kahvit samalla kun suuniteltiin lähestymis taktiikkaa.
Isä lähti lähestymään lyhemmän kautta ja itse kiersin talvitien pohjia kilometrin verran taakse. Hirvet lähestyi minua ja suunnittelemaani ampuma sektoria samalla kun itse lähestyin paikkaa johon suunnittelin passia. Lopulta kun pääsin alueelle oli hirvet lähellä noin 40m päässä enkä päässyt näkemään muuta kuin tiron valkean hännän. Muutaman minuutin päästä porukka otti rajun karkon väistäen isän joka ei myöskään päässyt näkemään hirviä. Kävin tarkistaa haukku paikan ja löysin lehmän ja vasan jäljet.
Hirvet juoksi reilun kilometrin sähkölinjoille josta siirtyivät metsän puolelle. Otettiin uusi yritys ja isä jäi tielle passiin kun itse kiersin linjoille ja lähdin lähestymään hirviä. Etäisyyttä oli enää 90-80m kun kuulin rytinää ja ajattelin hirvien karkkoavan. Juoksin äkkiä linjalle varmistaen etteivät pääsisi Taivalkosken puolelle. Hirvet karkkosi suoraan kohti isää mutta ilmeisesti tuuli teki tepposet ja lehmä haistoi riittävän ajoissa miehen ja suunta vaihtui rajusti. Matka jatkui suoraan pitäjän rajan yli jonne haukku jäi loppu päiväksi eikä tullut ennen pimeää  takaisin. Yritimme vielä käydä rajan tuolla puolen kutsuu koiraa mutta ei sitä sieltä saatu pois.
Lähdimme kotiin syömään ja odottelemaan tilanteen kehittymistä.
Pimeän tultua hirvet oli taas luvallisilla alueilla ja tiro lopetti haukun. Tiro oli hirvillä vielä reilun tunnin mutta lähti sit tulemaan tielle mistä se oli löysätty irti.
Kävin noutaa koiran kotiin. Matka mittariin oli kertynyt 51,7km joss kuitenkin mukana autolla ajoa ehkä 5-10km. Antura oli haljennut etutassusta ja tietää nyt lepoa kaverille.

Sunnuntaina löhdettiin rekun kanssa liikkeelle samalle alueelle.
Oli kyllä mukava seurata pennun toimia kun lähti pimeään metsään ja teki heti puolen kilometrin päähän ulottuvan lenkin. Toisella lenkillä rekku poikkesi eri suuntaan ja teki hakua kohtuu laajasti. Rekun haku vauhti on sen verran kovaa että välillä luulin hirvien löytyneen mutta kun kävin tarkistamassa tilanteen oli rekku juoksennellut paikalla yksin.
Pian rekku otti suunnan luoteeseen ja vaikutti että jonkin jäljillä se on mutta huono uutinen oli se että pitäjän raja ja iijoki tulee pian vastaan. 2km päässä vauhti kiihtyi hetkeksi ja haukku alkoi. Välittömästi vauhti kiihtyi 33kmh ja samaa menoa jatkui muutaman kilometrin taivalkosken puolella. Pian rekun kunto kuitenkin loppui ja koira lähti takaisin omia jälkiä. Vihellettiin koira takaisin oikoreittiä jotta ei tarvi kiertää niin kaukaa. 1,6km päästä suunta muuttui ja rekku tuli suoraan luoksemme.
Rekun tassu oli myös auki joten homma loppui siltä päivää.
Toivottavasti viikon päästä tassut jo kestää taas juosta ja lunta pitäs saada.

Ei kommentteja: