maanantai 8. lokakuuta 2012

Kaato ja muuta sähläystä!

Perjantai aamuna lähdetiin isän kanssa vasa jahtiin. Vasoja oli lupa ampua viikollakin koska ne jaetaan kahteen mieheen.
Suuntasimme kohti nappisuota. Päästimme rekun ensin irti. Rekku kävi pyörähtää pari lenkkiä riekkojen perässä ja isä joutu lähtemään saattelemana jotta koira menisi alas nappisuolle asti. Tiesin kyllä että homma ei toimi koska jos rekun mukaan lähtee kävelemään niin hakulenkki pysähtyy 100-150m kun ukosta pitää huolehtia niin tarkkaan. no paikka kuitenkin tarkistettiin puolihuolimattomasti ja vaihdettiin ahvensuon puolelle. Rekku taas irti. Rekku kävi vanhaa varsitien pohjaa noin 70-80m päässä ja palasi takaisin. Otin koiran kyytiin kun ei sitä näemmä kiinnostanut liikkua.
Tiro irti ja parin paskalenkin jälkeen suunnisti ahven suolle päin ja heti haukku päälle. Hivi oli löytynyt 360m päästä. Odottelimme 3 varttia ja lähdimme hiljaa etenemään haukulle joka oli edelleen samassa paikassa. Otin videokameran mukaan jos vaikka saisi kuvattua hiivinnän ja ampumistilanteen. Paikka oli sen verran sakeaa taimikkoa etten uskonut homman onnistuvan ja jäin isän matkasta kun hän lähti lähestymään harvemmalta puolelta taimikkoa. Etenin hiljaa varsitiellä kuunnellen haukkua.
Hirvet liikahti eteen päin hieman. Arvelin että olivat kuulleet jotain meistä. Etenimme hissukseen, isästä en ollut nähnyt vilaustakaan enää vähään aukaan.Toinen siityminen noin 50m ja pian siirtyivät uudestaan ihan varsitien laitaan eteenin noin 40m päähän. Tässä vaiheessa en enää kuvannut vaan otin läpät kiikarilta ja valmistauduin ampumaan.
Olin näkevinäni toisen hirven jalat lehmän takana josta en nähnyt kuin jalat ja pään. Lehmä otti ja ajoi tiroa takaisin tulo suuntaan ja jäi sinne hetkeksi ennen kuin syöksähti vauhdilla varsitien yli. Nostin aseen poskelle ja odotin että vasa tulee näkyviin. Meni kuitenkin sen verran aikaa että ehdin jo laskea aseen ja ihmetellä eikö seillä olekkaan toista hirveä kun se syöksyikin emän perään. Ehdin juuri ja juuri laukaisemaan tähdätyn laukauksen ja vasa kaatui siihen.
Saimme saaliiksi ison uros vasikan joka painoi 88kg.
Kun koira oli takaisin autolla oli tutkapannan mukaan matkaa kertynyt 2,3km. Harvinaisen vähän tällä kertaa..

Lauantai meni tyhjää pyytäessä, ei löytynyt hirviä.

Sunnuntaina mentiin lähes samaan paikkaan mistä perjantain vasa saatiin. Tiro lähti hakemaan kohti ahvensuota. 2,3km päästä tiro läöysi jotain ja lähti 20kmh vauhdilla kohti korvuajokea. Meno tyssäsi jokeen jonka rannalla aikansa pyörittyään lähti jatkaa matkaa.
Lähdimme odotellessamme käyttämään rekkua edempänä karsikkojoen varressa. Päästin rekun irti ja kokeilin hakua joka alkuun oli taas samaa kuin aikaisempina päivinä, mutta kyllä se siittä innostu kun saatoin sen metsän reunaan hakkulta pois. Rekku hävisi jokivarteen muutaman sadan metsin päähän kun itse aloin palata autolle ja isän luo joka oli jo tullut vastaan. Samalla alkoi haukku kuulumaan suunnalta jossa tiro oli. Tuttu ääni mutta hieman eri painolla haukkui. Muistutti karhuhaukkua. Pian myös up ohjelma vahvisti että tirolla oli haukku päällä. Rekku piti saada kyytiin jotta päästään lähemmäs tarkkailemaan haukun kehittymistä, mutta rekku oli kuullut kaverin haukun ja oli kovaa vauhtia matkalla tiron kaveriksi.
Matkaa oli 3km jokirannasta tiron haukkuun mutta se ei rekkua hidastanut.
Rekku saavutti tiron ja aloitti haukun. Hirvi ei kestänyt toista koiraa vaan lähti kohti korvuajokea ja siittä yli. Hetkeen ei saanut selvää mitä siellä tapahtui mutta näytti siltä että rekku olisi mennyt ekana joesta yli ja tiro muutaman sata metriä alempaa. Sit rekku alkoi haukkumaan toisella rannalla jonne tiro sit pyrki katsomaan mikä pennulla hätänä ja hirvi oli tällä välin unohtunut..
Ajoimme autolla niin lähelle kuin suinkin ja menin joen rantaan kutsumaanpentua takaisin ja autoon. Tiro tuli heti luokseni mutta rekku ei uskaltautunut enää jokeen. Lähdimme hakemaan kapeampaa paikkaa yläjuoksulta päin mutta jo 50m kulkemisen jälkeen rekku hävisi vastarannan kankaalle. Vauhti vain lisääntyi ja rekku etääntyi meistä.
Soitin tutulle joka oli aamulla ollut jahdissa joen toisella puolen et ottas koiran kiinni jos olisi siellä vielä. Koiraa hän ei ollut tavoittanut, mutta kuunteli rekun haukkua tiellä jonka yli rekku oli hirviporukan perässä mennyt. Kun saavuimme paikalle oli rekku jo siirtynyt noin kilometrin pienemmän joen yli ja oli jäänyt hirvien kyydistä pois koska oli jo palaamassa omia jälkiä takaisin. Pillille rekku ei tullut vaan ulvoi takaisin, en tiedä luuliko se minun olevan pahana ja jäi sinne vai oliko niin väsy ettei enää jaksanut.
Kävin noutamassa koiran vajaan kilometrin päästä joka laahusti perässäni takaisin ihmisten ilmoille.
Mielenkiintoisia tapahtumia kertyi viikonlopulta ja sen verran opittiin että toinen koira on autossa toisen ollessa irti olipa etäisyyttä kuinka paljon tahansa..

Ei kommentteja: