lauantai 19. lokakuuta 2013

Lumi maassa ja uudet haasteet

Keskiviikkona satoi ensilumen jahtialueille. Lähdin keskiviikko aamuna Suomussalmelle karhuja kattelemaan ja tuli tyhjin käsin Puhokselle perjantaina.
Aamulla ajeltiin maastoon. Matkalla oli jo ensimmäinen auto joka omi löytänyt yölliset jäljet. Jatklimme matkaa ja kattelimme paikan jossa ei vielä sille aamua ketään ollut käynyt.
Laskimme rekun irti pimeässä ja koiralla tuntui olevan virtaa mukavasti.
Eka hakulankki ulottui 1, 6km päähän. Kävin katsomassa oliko mahdollisesti jälkiä mitkä innoitti noin hyvään hakulenkkiin. Jäljet kyllä löytyi mutta rekku ei niitä mennyt vaan juoksi ihan o ia reittejä. Siirryimme hakulenkin päähän ja uusi yritys. Nyt lenkit ulottuivat vain reiluun puoleen kilometriin enää. Kävin vielä tarkistamassa oliko jäljet tulleet vaaraan mistä koira palasi ekalta lenkiltä takaisin, mutta ei sieltä jälkiä löytynyt..
Vaihdoimme paikkaa kun kuultiin että löydetyt jäljet johtaa samaan paikkaan missä auto oli niitä tutkimassa. Ei siis maksanut vaivaa jäädä niitä perkkaamaan.
Uusi paikka ja uusi jälki löyty. Jälki oli yöllinen eikä juuri rekkua kii nostanut. Kokoelin kuitenkin saatella sitä jäljellä mutta ei suostunut yksin menemään paria sataa metriä pidemmälle jälkeä. Vielä uusi uritys tien päässä. Jälleen puolen kilsan päähän ja takaisin. Vielä kokeiltiin vanhaa hyvää paikkaa, mutta alkoi vaikuttamaan että suurin puhti on koiralla pois, joten koira kyytiin.
Kilometrejä oli rekulle kertynyt kuitenkin rutkaat 50 josta osa autolla ajoa, noon 10km ehkä..
Vaihdettiin paikkaa ja koiraa. Aloimme makkaran paistoon sillä välin kun tiro lähti hakemaan. Muutama lenkki ja paikan vaihto.
Näyttää että joka paikassa oli porukkaa jo ollut tai oli sillä hetkellä niin päätettiin lähteä kokeilemaan vielä aiemmin löydettyä jälkeä paikkaan missä toinen porukka oli kokeillut koiriaan. Koirat eivät olleet kovin pitkälle jälkeä menneet koska ei enää haissut hyvin, mutta päätimme kokeilla. tiro hyväksyi jäljen ja lähti meneään. Tiro meni jälkeä muutaman kilometrin jonka jälkeen hirvi oli saanut seuraa ja sonni oli tullut matkaan. Tuossa kohtaa koira jouti tekemään töitä eikä löytänyt enää jälkeä minne hirvet oli menneet. Autoin koiran uudelleen jäljelle tien ylityksessä ja taas mentiin.
Soitin kaverille välillä ja kyselin kuulumisia ja selvisi että hänen koirat oli jälestänyt kyseistä parivaljakkoa kilometritolkulla jo aamulla ennen kuin törmäsi vasaporukkaan.
Tiro oli edennyt jo niin pitkälle että jouduimme kiertämään toiselle puolelle aluetta eri tielle josta pääsimme niin lähelle että saatoimme viheltää koiran pois. Tiro meni jälkeä noin kolme tuntia ja up näytti kilometrejä tuossa vaiheessa yli 80.. en ole mitannut paljonko tuosta oli autolla ajoa mutta kiitettävästi matkaa kertyi päivän aikana koirille. Haukut vain jäi puuttumaan.
Loppu toteama oli että tuota samaa jälkeä kävi jälestämässä ilmeisesti 4 eri porukkaa.
Yhtään kaatoa ei päivän aikana tullut ja hirvet liikkuivat todella paljon..

Ei kommentteja: