maanantai 14. lokakuuta 2013

Mielenkiintoinen viikonloppu takana

Lauantai oli taasen rekun päivä. Aloiteltiin asmoilta alueilta josta aiemmat hirvikontaktit ollaan saatu. Nyt vaikutti alue hiljaiselta.
Rekku teki hakua kohtuullisesti mutta ei niin hyvin kuin normaalisti. Noin puoleen kilometriin hakulenkit ylettyi ja aikaa kului kyllä liikaakin kun kaikkia hajuja piti markalla tutkia. Rekku pyöri pitkään samoilla pienillä alueilla.. ilmeisesti siellä jotain haisi mutta todennäköisesti ne  hajut oli jostain muusta lähtöisin kuin hirvistä. Lintuja alueella oli jonkin verran.
Oravat ovat rekulle vielä aivan liian mielenkiintoisia. Vaihdoimme paikkaa muutamaan otteeseen pysyen kuitenkin muutaman kilometrin käsittävällä alueella. Kaikkiaan 5 orava haukkua rekku otti jotka piti käydä lopettamassa kun ei ollut koko päivää aikaa odottaa että homma loppuisi.
Lopussa rekku sit otti ja lähti kun koitin viheltää pois taimikolta jossa oli pyörinyt jo liiankin pitkään pienekkä alueella. Mitä lie siellä touhusi..
Rekku otti suunnan pois päin ja eteni normaalia laukka vauhtia pois päin tien yli ja suoraan karsikkojärven rantaan josta lähti kiertämään kohti karsikkovaaraa. Kävin katsomassa tien ylityksen josta ei jälkiä löytynyt. Jäi epäselväksi oliko rekku jonkin perässä vai lähtikö viimein paremmalle hakulenkille. Vauhdin puolesta se tuskin mitää ajoi vaan kyse oli hakulenkistä. Lenkki oli useamman kilometrin ja etäisyyttäkin tuli toista kilometriä reilusti.

Päivän aikana kaatui vain yksi hirvi joka löytyi vasta iltapäivästä. Pari muutakin haukkua oli jotka kuitenkin osasi varoa kaatajiaan.
Ehdin jo ajatella et noinko ne hirvet loppuivat..

Sunnuntaina oli tiron vuoro. Olin edellisenä päivänä kun käytin tiroa lenkillä löytänyt tuoreet hirven jäljet joille en kuitenkaan laskenut koiraa vaan ajattelin jättää sen huomiselle.
Aamulla kun heräsin kävin heti ennen kahvia viemässä tiron jäljelle, mutta pimeässä kävelin tuosta jäljestä ohi ja tiro ei sattunut siihen kun usutin metsään. Tiro kävi pikku lenkin, mutta joskus pimeään metsään lähtö vastustaa jos ei tuoreita hajuja ole.
Palattiin aamukahville ja lähdettiin autolla vaaraan johon jäljet johti. Laskim tiron irti kun tieltä löytyi jäljet. Tiro lähti jäljelle pilkkopimeässä.
Hirvi oli kierrellyt seudun suurimmat vaarat ja suonlaitojen kautta ukk-polun kohdalta yli näljängän tien. Silloin muistin kaverin sanoneen että hirvi oli mennyt niiltä kohdin ylitse edellisnä päivänä iltapäivällä. Kyseessämoli ollut 6-8 piikkinen sonni.
Tiro jatkoi jälestystä nyt jo hieman vauhdikkaammin kunnes jälki päättyi pellon laitaan jossa myös tie meni välissä. Siinä aikansa pyörittyään ei postumis jälkeä löytynyt ja tiro luovutti tullen tietä pitkin kohti näljängäntietä.
Ajelin vastaan koska halusin ohjata koiran uudelleen metsään hirven poistumis suuntaan. Tiro lähtikin uudelleen hakemaan ja teki tiukkaa sykkyrää kovassa tuulessa. Väliin edeteen ja taas sykkyrää tehden. Lopussa haku keskittyi pienelle alueelle tiheään taimikkoon. Noin puolituntia sakeikossa pyörittyään haukku alkoi. Ilmeisesti kova tuuli vaikeutti löytämistä ja varmaan hirvi oli maate vaikeuttaen löytöä entisestään.
Haukulle oli noin 1, 3km kävely. Söin ja lähdin haukulle.
Pääsin taimikkoon jossa haukku raikasi. Näin heti lehmän ojituksessa, mutta vaikutti että tiro haukkuu hieman edempänä joten en ampunut.
Odotin noin 50m päässä miten tilanne etenee. Lehmä meni ojan oikealle puolelle ja pian näin tiron pään ojan vasemmalla puolen. Silloin tajusin sen haukkuvan tuota lehmää eikä paikalla ollut muita hirviä.
Muutamaan otteeseen hirvi oli sen verran esillä että olisi voinut ampua mutta en ottanut riskejä. Lopussa tiro alkoi houkuttelemaan hirveä pois penkalta ojaan jotta pääsisin ampumaan. Eka kerta ei johtanut laukaukseen koska kun hirvi tuli ojaan ajoi se koiraa pois päin minusta ja hyppäsi heti takas suojaan.
Pian tiro meni uudelleen ihan turvan alle haukkumaan todella kiivaasti ja sai taas hirven hermostumaan peräänsä. Nyt hirvi jäi ojalle hieman viistosti minuun nähden ja pääsin ampumaan. Luoti meni juuri kylkiluiden takaa sisään lävistäen maksan, katkoen sydämmen suonet ja keuhkoilta läpi. Reilu 30m pakomatka ja hirvi kötällään.
Tekstiviestillä ilmoitus isälle että homma ok ja mönkijän hakuun. Puhelut ei onnistunut kun kentät vaihteli nollasta 4 pykälään kovassa tuulessa.

Olipa mukava huomata mite tirokin on oppinut houkuttelemaan hirvet esiin puskista. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tämän havaitsin.
Jäljelle jäi vielä 1+1 luvat. Sunnuntaina kaatui 4 hirveä koiran haukkuihin.

Ei kommentteja: