torstai 10. lokakuuta 2013

Tirolle vasa.


Sunnuntaina  ajeltiin taas tutuille seuduille koska siellä tuntui hirviä piisaavan. Oli vielä pimeä joten odoteltiin hieman että valkenis. Ajatus oli laittaa kameraliivit koiralle päälle jotta saisi viimein kunnollista videomateriaalia haukusta kaatoon.
Kuuden aikaan laskin koiran irti. Keli oli kostea ja pimeä. Tuulta oli jonkin verran joka  helpottaa haukulle menoa jos jotain löytyy.
Tiro pyörähti lähell
 Pari lyhyttä paskalenkkiä ja tuli autolle ihmettelemään että minne lähtisi. Nousin ulos ja lähdin kävelemään mettätietä noin 100m kaveriksi näyttäen suuntaa minne olisi hyvä lähteä. Kun koira otti etäisyyttä näin sen vetävän illmavainua ja arvelin pian alkavan tapahtua. Tiro lähti metsään, pysähtyi veti vainua ja lähti reippaammin jatkamaan. Nyt oli jo varmaa että hirvi haisee.
Ei mennyt kauaa kun haukku alkoi hakkuun kupeessa taimikossa noin 700-800m päässä.
Odoteltiin pari tuntia että valkeni kokonaan ja lähdettiin lähestymään haukkua. Haukulle tuli noin kilometrin kävely kun joutui ottamaan tuulen suunnan huomioon ja valitsemallani reitillä meni polku tuohon hakkuun laitaan joten kulku oli helppoa. Hakkuun laidasta oli matkaa enää vajaa pari sataa metriä. Kamera käyntiin ja hiipiminen alkoi..
Pääsin hyvin ampuma etäisyydelle ja hirvet liikkui hitaasti hakkuun laitaa myötäpäivään. Saavuin ison kaatuneen kannon luo jonka suojasta matkaa haukulle oli enää reilu 30m. Hirviet oli juuri tuon kannon takana enkä nähnyt niitä muuten kuin kuikistelemalla takaa. Odotin että ottaisivat pari askelta jotta tulisivat aukolle josta olisi hyvä ampua. Tuntui että ne jämähti paikalleen joten koitin kiertää vasemman kautta ampu hollille kun juuri silloin näin lehmän takapuolen liikahtavan eteen päin. Paluu äkkiä oikealle puolen kantoa ja vasa tuli näkyviin. Vasa mahtui juuri ja juuri aukolle missä nostin aseen poskelle ja laukaisin. Vasa katosi eteen päin aukolta ja lehmä vilahi samaan suuntaan.
Näin tiron jäävän paikalle ja katsovan väliin minua väliin karkko suuntaan. Tuossa vaiheessa en vielä nähnyt oliko vasa jäänyt siihen.
Videolta näin että vasa oli vielä pystyssä mikä aiheutti koiran erikoisen käytöksen. Odottiko se toista laukausta vai mitä?? Seuraavassa hetkessä se hyökkäsi vasan kimppuun ja kaatoi sen. Saavuin pian paiklle ja lopetin vasan päälaukauksella.
Eka laukaus oli osunut sydämmeen mutta silti se oli vielä hengissä kun saavuin kaadolle.
Päivä alkoi omla meidän osalta ohi sillä porukassa on sovittu että ammutaan vain yksi hirvi per päivä per koiraporukka.
Suolistettiin vasa ja palattiin autolle makkaran paistoon ja syömään odotellessa ukkoja hakemaan vasaa.

Viikonlopulta jäi sellainen fiilis että hirvikanta alkaa vähenemään meidänkin alueella sillä meidän kaatojen lisäksi oli ilmeisesti vain kaksi muuta hirvihaukkua vaikka koiria oli metsässä useita. Vaikka meilläkin on luvat vähentyneet rajusti niin pistää miettimään verotetaanko kantaa siitä huolmatta liikaa tänä vuonna..

Videota sunnuntain tapahtumista
http://youtu.be/mmlc01_hhIQ

http://www.videoita.fi/video.php?id=912&sort=1

Ei kommentteja: